Opis
Pozyskiwanie i barwa
Miód rzepakowy pozyskiwany jest z nektaru kwiatów rzepaku (Brassica napus L.), Miód ten jest miodem wiosennym pozyskiwanym na przełomie kwietnia i maja.
W stanie płynnym (patoka) miód rzepakowy jest prawie bezbarwny lub posiada barwę lekko słomkową, z odcieniem zielonkawym w zależności od roślin, z których został pozyskany.
Po skrystalizowaniu miód przyjmuje barwę białą lub szarokremową. Ze względu na dużą przewagę cukru prostego glukozy na fruktozą i niską zawartość wody (średnio 17,7%) miód ten bardzo szybko krystalizuje.
Dla kogo?
Miód rzepakowy najlepszy jest na:
- wątrobę i drogi żółciowe
- serce i naczynia wieńcowe
Ze względu na dużą zawartość cukrów prostych przede wszystkim glukozy i fruktozy, miód ten jest przydatny w chorobach serca, głównie naczyń wieńcowych i układu krążenia. Glukoza po wchłonięciu do krwiobiegu, wzmacnia siłę skurczy mięśnia sercowego, a także rozszerza naczynia krwionośne przyczyniając się do lepszego zaopatrzenia serca w tlen i składniki odżywcze. - stany zapalne dróg oddechowych