Miód rzepakowy 1250g

40,00 

Miód ten jest miodem wiosennym pozyskiwanym na przełomie kwietnia i maja.
W stanie płynnym (patoka) miód rzepakowy jest prawie bezbarwny lub posiada barwę lekko słomkową, z odcieniem zielonkawym w zależności od roślin, z których został pozyskany.

29 w magazynie

SKU: RZEPAK1250 Kategoria:

Opis

Pozyskiwanie i barwa

Miód rzepakowy pozyskiwany jest z nektaru kwiatów rzepaku (Brassica napus L.), Miód ten jest miodem wiosennym pozyskiwanym na przełomie kwietnia i maja.
W stanie płynnym (patoka) miód rzepakowy jest prawie bezbarwny lub posiada barwę lekko słomkową, z odcieniem zielonkawym w zależności od roślin, z których został pozyskany.
Po skrystalizowaniu miód przyjmuje barwę białą lub szarokremową. Ze względu na dużą przewagę cukru prostego glukozy na fruktozą i niską zawartość wody (średnio 17,7%) miód ten bardzo szybko krystalizuje.

Dla kogo?

Miód rzepakowy najlepszy jest na:

  • wątrobę i drogi żółciowe
  • serce i naczynia wieńcowe
    Ze względu na dużą zawartość cukrów prostych przede wszystkim glukozy i fruktozy, miód ten jest przydatny w chorobach serca, głównie naczyń wieńcowych i układu krążenia. Glukoza po wchłonięciu do krwiobiegu, wzmacnia siłę skurczy mięśnia sercowego, a także rozszerza naczynia krwionośne przyczyniając się do lepszego zaopatrzenia serca w tlen i składniki odżywcze.
  • stany zapalne dróg oddechowych

Informacje dodatkowe

Waga 1250 kg