Miód gryczany 1250g

50,00 

Miód gryczany pozyskiwany jest z kwiatów – białych lub różowych – gryki zwyczajnej fagopyrum sagittatum. Okres nektatowania kwiatów gryki przypada zazwyczaj na okres lipca lub sierpnia

SKU: GRYCZANY1250 Kategoria:

Opis

Pozyskiwanie i barwa

Miód gryczany pozyskiwany jest z kwiatów – białych lub różowych – gryki zwyczajnej fagopyrum sagittatum. Okres nektatowania kwiatów gryki przypada zazwyczaj na okres lipca lub sierpnia. Miód gryczany jest typowym ciemnym miodem letnim. W postaci patoki (miód płynny) przybiera kolor jasnobrunatny z lekko czerwonym odcieniem. Po skrystalizowaniu przyjmuje barwę ciemnobrunatną. Krystalizuje bardzo powoli, przyjmując postać gruboziarnistą, niejednolitą. Norma Polska dopuszcza na jego powieszchni warstwę płynnego miodu. Smak miodu gryczanego ma charakterystyczny smak: ostry, slodki i lekko piekący.

Skład

  • 51,6% fruktozy
  • 46,59% glukozy
  • 0,27% sacharozy
  • fosfor
  • miedź
  • cynk
  • bor
  • jod
  • nikiel
  • kobalt
  • witamina C
  • witamina B1,B2 i PP
  • 0,3% białko

Dla kogo?

W zakresie działania leczniczego miód gryczany posiada wysoką aktywność antybiotyczną. Szczególnie cenione jest jego korzystne oddziaływanie w zopobieganiu i leczeniu chorób seraca i układu krążenia, zwłaszcza na podłożu miażdżycowym. Podstawowym elementem warunkującym ten wpływ są cukry proste, łatwo wchłanianie do krwoobiegu i w krótkim czasie odżywiające

Źródło: Kalendarz Pszczelarza Polskiego 2010

Informacje dodatkowe

Waga

1250g, 650g